Högerkoalitionen kommer undan svåra frågor

Högerkoalitionen i Örebro har inte haft några lysande dagar i media. Och det får de vänja sig vid: det är trots allt de som har makten nu, och medias uppgift är att granska makten. Först var det kommunstyrelsens ordförande, Staffan Werme (fp), som gjorde ett rejält övertramp i kommunfullmäktige i onsdags (som Ullis skrev klokt om här). Och på lördagen konstaterade NA att kostnaderna för den nya majoritetens höjningar av löner och resurser till politiken uppgår till 3,75 miljoner kronor. Rubriken i tidningen var ”Allt dyrare maktskifte”. (Jag har skrivit mer om arvodena här och NA skrev här om koalitionens förslag i höstas.)

Trots att utgångspunkten i lördagens artikel knappast kan göra den nya majoriteten särskilt nöjd så kan de vara otroligt tacksamma för att deras svar inte ifrågasätts. Kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (fp) förklarade de ökade kostnaderna så här:
1. ”Egentligen handlar det inte om några nya kostnader då de politiska sekreterarnas nämndarvoden egentligen ligger hos driftsnämnderna.”
2. ”Idag bereder de politiska sekreterarna motionerna, vilket innebär att tjänstemännen kan ägna sig åt andra saker.” Enligt Werme innebär därför nyordningen en besparing.
3. ”Kommunalrådsarvodena har nu knutits till riksdagsmännens så i fortsättningen kan ingen komma och beskylla oss för att höja våra egna löner.”    

Låt oss granska de där påståendena. 
1. Även om det var så att alla politiska sekreterare hade ledande uppdrag i kommunens driftsnämnder så skulle det inte förklara de ökade kostnaderna. Nu har inte alla politiska sekreterare ledande uppdrag i kommunens nämnder men kommunstyrelsens ordförande påstår alltså att ökningen är en miljon kronor mindre på grund av detta. Låt oss testa siffran. En miljon delat på 12 månader är knappt 84 000 kronor i månaden. Dela det med de nio politiska sekreterare som faktiskt har ordförandeuppdrag i någon driftsnämnd (ordförande eller förste vice ordförande: 6 för majoriteten och 3 för oppositionen, däribland undertecknad), och du får ca 9 300 kronor per person och månad. Och så höga arvoden har vi inte för våra uppdrag i nämnderna.

2. Även om det kan låta praktiskt att de politiska sekreterarna svarar på motioner så är det inte lagligt. Detta vet högerkoalitionen. Så här säger Kommunallagen om det som kallas ”beredningstvånget” (Rubriken: Nämndernas uppgifter): ”14 § Nämnderna bereder fullmäktiges ärenden och ansvarar för att fullmäktiges beslut verkställs”. Alla ärenden som tas upp i Kommunfullmäktige måste vara beredda, och enligt Kommunallagen så är det nämnderna som gör detta – inte politiska sekreterare. Så antingen planerar högerkoalitionen att bryta medvetet mot lagen eller så tänker de sig att nämnderna (och deras tjänstemän) också ska behandla motionerna. Och då sker ju ingen besparing.

3. Höjningen av lönerna (och kopplingen till riksdagsmännens löner), innebär ingenting nytt (förutom högre löner): lönerna har även tidigare varit automatiskt kopplade (fast då till chefslönerna i kommunen, vilket inneburit en lägre nivå).

När den nya högerkoalitionen drev igenom förslaget till höjda arvoden fick de frågan om vad detta skulle kosta. Då var svaret 1-1,5 miljoner (även om underlaget för beräkningen hade kommit bort). Nu resulterade beslutet alltså i en ökning på 2,3 eller 3,75 miljoner kronor (beroende på om man litar på Staffan Wermes beräkningar). Innebär det att utredningen från början var felaktig eller har något hänt på vägen? Finns möjlighet att granska det ursprungliga underlaget?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *